{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

ICT Súgó: Shared Service Center

Ezzel a lépéssel egy nagyvállalat nemcsak a költségeit tudja csökkenteni, de fejleszti a támogató funkciók minőségét is.

Sorozatunkban az info-kommunikációs technológiák (angolul: Information and Communications Technology – ICT) gyakran használt szakkifejezéseit magyarázzuk el közérthetően.

Vannak olyan operatív feladatok, mint például a beszerzés, számvitel, ügyfélszolgálat, IT szolgáltatások, HR, bérszámfejtés, jogi folyamatok vagy sales tranzakciók, amelyeket a legtöbb irodában igen hasonló lépések mentén végeznek. Éppen ezért racionális döntés lehet ezeket a folyamatokat összehangolni és földrajzilag egy helyre gyűjteni, hogy az így létrehozott központ a cég több egységét, akár a nemzetközi leányvállalatait hatékonyabban szolgálja ki. Ezzel a lépéssel egy nagyvállalat nemcsak a költségeit tudja csökkenteni, de fejleszti a támogató funkciók minőségét is.

Éppen ezért a Shared Service Centerek jellemzően multinacionális cégek kiszervezett egységei. A globális cégek az anyavállalattól leválasztva gyakran akár egy másik kontinensre helyezik a szolgáltató központjukat.

Természetesen ez a tevékenység is kiszervezhető, és a Shared Service Centert egy külső cég is üzemeltetheti. Ekkor a szolgáltatáscsomag keretében nem egy, hanem több egymástól eltérő részfolyamatot ad ki a vállalat egy külső partner számára (mint például telefonos ügyfélszolgálat, adminisztrációs feladatok).

Az előnyök közé tartozhat például:

  • a költségek csökkentése
  • nagyobb rugalmasság
  • a támogató tevékenységek szakmai minőségének emelése
  • mérhető és számonkérhető teljesítmény (SLA – Service Level Agreement)
  • a kiszolgált egységek között jobban elosztható költségek

Felmérések szerint egy Shared Service Center révén átlagosan a korábbi költségek 50%-a megtakarítható, de a költségcsökkenés akár a 70%-ot is elérheti.

A KMPG információ szerint Magyarországon mintegy 100 szolgáltató központ (SSC) működik.

A független, több vállalatot kiszolgáló SSC-k a több területen szerzett szakmai tapasztalataik révén nagy mértékben tudják optimalizálni vagy éppen modernizálni ügyfeleik folyamatait, és ezzel hozzáadott értéket is tudnak teremteni.

Természetesen vannak olyan kulcsfontosságú területek, amiket nem szokás Shared Service Centerbe szervezni. Ilyen például a vállalati ellenőrzés, a vállalati jog, a menedzsment fejlesztési politikája, az IT-irányítás.

Ugyanakkor az IT számos területe kiszervezhető, a belső ügyfélszolgálattól és támogatástól kezdve az üzemeltetésen át az IT biztonságig.

Széchenyi logo