{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

ICT Súgó: rendszergazda, operátor, végfelhasználó, IT kiszervezés

Az informatikai szolgáltatások esetén nem árt tisztában lenni a pontos feladatkörökkel és a legfontosabb szakkifejezésekkel.

Sorozatunkban az info-kommunikációs technológiák (angolul: Information and Communications Technology – ICT) gyakran használt szakkifejezéseit magyarázzuk el közérthetően.

Rendszergazda

Rendszergazdának azt az informatikai rendszert üzemeltető szakembert nevezzük, aki egy informatikai hálózat megfelelő működését biztosítja, a készülékeket, kábeleket és programokat karbantartja, szükség szerint módosítja, hogy a rendszer megfelelően lássa el a feladatát.

A rendszergazda feladatai igen sokrétűek. Általában alkalmazásokat telepít, felhasználókat támogat, virtuális és fizikai szervereket, valamint más számítógépes rendszereket üzemeltet. Rendelkezik stratégiával egy esetleges leállás vagy technikai probléma esetére, annak érdekében, hogy a szolgáltatások működését minél előbb vissza lehessen állítani, ugyanígy a feladatai közé tartozik a rendszer helyreállításához szükséges mentések biztosítása.

Az informatikai rendszerfelügyelet során a rendszergazda felel a felhasználók kezeléséért, a rendszerüzemeltetésért, a perifériák karbantartásáért, fájlrendszerek készítéséért, különböző programok telepítéséért, mentési és helyreállítási házirend készítésért, frissítések telepítéséért, különböző irányelvek meghatározásáért, a különböző azonosítók és jogosultságok kezeléséért is.

A rendszergazda korlátlan jogokkal rendelkezik az informatikai rendszer felett, minden rendszerszintű műveletet elvégezhet.

Operátor

Az operátor nagyon hasonló feladatokat lát el, mint a rendszergazda. Szintén az informatikai rendszerek, programok telepítésével, karbantartásával és hibaelhárítással foglalkozik. Továbbá akárcsak a rendszergazda, informatikai támogatást nyújt a napi üzleti folyamatokkal kapcsolatban. Részletesen dokumentálja a bejelentett hibákat, eseményeket, valamint továbbítja ezeket az illetékes személyek felé.

Az operátor korlátozott hozzáférési jogokkal rendelkezik. Kizárólag az általa felügyelt vagy üzemeltett területhez férhet hozzá korlátlan joggal.

Végfelhasználó

A végfelhasználó, vagy end-user a szoftver és hardver tényleges kezelője, felhasználója, de a szoftverfejlesztésben specifikusabb értelemben használják a megcélzott, vagy várt felhasználóra utalva is. A végfelhasználó kifejezést arra is használhatjuk, hogy megkülönböztessük azokat, akik csak kezelik a szoftvert, azoktól a fejlesztőktől, akik valamilyen programozási nyelv ismeretében új funkciókat hoznak létre a végfelhasználók számára.

IT kiszervezés

Ha egy vállalat szeretne versenyelőnyt szerezni, vagy azt megőrizni, illetve szeretné megvetni a lábát a piacon, érdemes a fő tevékenységére fókuszálnia. Ezért az informatikai kiszolgáló tevékenységeket érdemes kiszervezni egy arra a területre szakosodott professzionális cégre. Abban az esetben is ez lehet a megfelelő megoldás, amikor egy vállalatnak nincsen elegendő kapacitása az ilyen jellegű informatikai feladatok ellátására. Az IT számos területe kiszervezhető a belső ügyfélszolgálattól és támogatástól kezdve az üzemeltetésen át az IT biztonságig.