{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

Az operációs rendszertől a hosztnévig

Ön tudja, mit jelent pontosan az operációs rendszer, a hitelesítés, az IP-cím, a hosztnév és az SSID? Posztunkban ezeket a kifejezéseket tisztázzuk.

Sorozatunkban az info-kommunikációs technológiák (angolul: Information and Communications Technology – ICT) gyakran használt szakkifejezéseit magyarázzuk el közérthetően.

Operációs rendszer

Operációs rendszernek (angolul operating system, röviden OS) hívják azt az alapprogramot, amely közvetlenül kezeli egy számítógép hardverét, továbbá egységes környezetet biztosít a rajta futtatandó alkalmazásoknak. 

Személyi számítógépek (PC-k) és okostelefonok világában jelenleg a Windows, a macOS/iOS és az Android a legelterjedtebb operációs rendszerek.

A szerverek területén a Windows Server és a különböző Linux disztribúciók dominánsak operációs rendszerként, valamint egyre kisebb mértékben a különböző Unix-ok.

Az operációs rendszer telepítése és beüzemelése után lehetővé válik, hogy felhasználói felületen kommunikáljunk az adott géppel, internetre kapcsolódjunk vele, továbbá különféle alkalmazásokat telepítsünk és használjunk. Egy PC esetében ilyen lehet egy irodai szoftvercsomag vagy játékok, míg szerverek esetében pl. egy teljes céget kiszolgáló fileszerver.

Hitelesítő adatok, authentikáció, authorizáció

A hitelesítő adatok a felhasználók egyértelmű azonosítására és beléptetésére szolgálnak informatikai rendszerek, különböző webhelyek és alkalmazások használata esetén. Az azonosítóból és jelszóból álló páros egyrészt garantálja, hogy az adott felhasználó csak ahhoz férjen hozzá, amihez jogosultsága van, másrészt számos testreszabási és kényelmi funkció is erre épül. Az egyéni jelszavak védelme biztonsági szempontból kiemelten fontos, mert ha rossz szándékú behatolók megszerzik őket, akkor illetéktelen módon férhetnek hozzá személyes vagy üzleti adatokhoz. Authentikációnak nevezzük az azonosítás folyamatát, az authorizáció pedig az adott file-hoz, erőforráshoz való hozzáférés engedélyezése vagy tiltása.

IP cím 

Az IP-cím (teljes nevén Internet Protocol-cím) olyan egyedi hálózati azonosító, amelyet az internetprotokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. 
Az Internet létrehozásához szükség volt egy egységes kommunikációs szabványra, így született meg az Internet Protokoll, avagy IP, ami a komputerek közötti adatcsere szabályait rögzíti. A protokoll egyik legfontosabb alapköve, hogy minden eszköznek, ami az Internetre kapcsolódik, egy egyedi azonosító számot (IP címet) kell kapnia.

A protokoll 4-es változata, az IPv4 közel 4,3 milliárd IP cím kiosztására volt képes, ez a mennyiség azonban már a 2010-es évek első felében kezdett vészesen kevésnek bizonyulni. Jelenleg az IPv6 az Internet Protokoll legfrissebb változata, ami nagyságrendileg több IP címet tud kezelni, mint elődei, a Föld minden négyzetméterére jut belőle több, mint 2000 db.

Hostname

Az állomásnév vagy hosztnév (hostname) egy olyan, ember számára jól olvasható név, ami egy hálózati címet azonosít az elektronikus kommunikáció valamely formája során. A szabvány szerint tartalmazhat betűt, számot, pontot és kötőjelet, de például aláhúzást és szóközt nem.
Vagyis a hostname nem más, mint egy számítógép-hálózatra csatlakozó eszközhöz (hosthoz, azaz gazdagéphez vagy állomáshoz) rendelt címke, ami azonosítja az eszközt.
Az állomásnevek elvét több különböző rendszer is használja, de nem pontosan ugyanúgy, ezért például a Network Information Service (NIS), a Domain Name System (DNS) és a Server Message Block (SMB) esetében a hostname tételes definíciója némileg eltérhet. Leggyakrabban az internet vonatkozásában és a DNS rendszerben lehet találkozni vele.

SSID

Az SSID az angol „Service Set Identifier” (szolgáltatáskészlet-azonosító) kifejezés rövidítése.
Hétköznapi szóhasználatban az SSID egy adott vezeték nélküli hálózat (WLAN) nevének technikai kifejezése. Mivel a WLAN-on minden hálózatot egy egyedi hálózatnév azonosít, a WiFi hálózati adapter beállításakor meg kell adni az SSID-t. 
A mélyebb technikai definíciót az IEEE 802.11 vezeték nélküli hálózati szabvány határozza meg, amely szerint a "szolgáltatáskészlet" azonos paraméterekkel rendelkező hálózati eszközök gyűjteménye, az SSID pedig az az azonosító (név), amely megmondja, hogy aktuálisan melyik szolgáltatáskészlet (vagy hálózat) csatlakozik. 
 

Széchenyi logo